Școala Gimnazială nr. 2, Pîrîul Pîntei

  • Şcoala Pârâul Pântei a fost începută în anul 1932, sub conducerea preotului paroh Vasile Danielescu, si terminată în 1938. Terenul a fost donat de cetăţeanul Grosu Vasile. Lemnul pentru şcoală a fost adus de la Mălini- Suceava, deoarece Domeniul Coroanei din Borca nu a dat nici un sprijin. Primii învăţători au fost: Coca Teodora, Luca Ioan, Arsinte Ioan- director, care a murit eroic la Mălini în al II-lea război mondial. Dupa 1944 inv. au fost preot Ioan şi Emilia Istrate, Ioana Liţă, Romică Trofin, Sofia şi Ioan Antohi, Ana Gafiţa, Ana Gavrilescu 1959-1991, Cristina Petre, Nicuşor Bondar Raluca Bocan, toţi predănd la clase simultane.
  • Din 1951 până în 1991 funcţionează ca învăţător titular-director, Gavrilescu Petru. In această perioadă s-a modificat interiorul şcolii, construindu-se grădiniţa, cancelaria, iar o sală de clasă a fost amenajata pentru festivităţi. Acoperişul a fost refăcut, acoperit cu tablă, s-au construit sobe din teracotă. In timpul primarului Mircea Sava a fost înlocut complet mobilierul şcolii. Sala de festivităţi a fost dotată cu aparatură audio-vizuală.
  • Grădiniţa a fost înfiinţată în anul 1970, iar ca educatoare au funcţionat:Varvara Gavril, Garofiţa Gavril, Elena Cheşa, Ana Carază, Mihaela Scripcaru, Alina Ruscanu.
  • Dintre elevii care fac cinste acestei şcoli pot fi amintiţi: Eugenia si Petru Constantin, Ana Asofiei, Elena Simionescu,economista, Ana Simionescu, Petru Istrate P-inginer, Petre Lungu, Ioachim- profesori, Nicuşor şi Costel Istrate- preoti, Ioachim Zănoagă-aviator, Marcela şi Vasilica Asofiei-medici, Conatantin Gavrilescu-ofiter superior, Cristina Gavrilescu -economist.
  • O parte din fostii elevi sunt: soferi, tractoristi, mecanici,crescatori de animale si liberi profesionesti.